Što su kulture mikroorganizama?

Žive aktivne bakterije harmonično žive u svima nama i čine naš probavni sustav zdravim i spokojnim.

No budući da se taj sklad lako naruši – pogotovo kod male djece i novorođenčadi – osmislili smo BioGaia® kapi i tablete za dopunu takozvanih "dobrih bakterija", za sretnije, zdravije trbuščiće.

Što su žive aktivne bakterije?


U našim tijelima nalaze se milijarde bakterija. Dok neke mogu biti štetne, mnoge – koje ponekad nazivamo živim aktivnim bakterijama – za nas su korisne, žive u simbiozi u našem probavnom sustavu i pomažu nam, primjerice, probaviti hranu ili nas brane protiv drugih, štetnih bakterija.

Većina tih sićušnih mikroorganizama članovi su porodice Lactobacillus – sastavni su dijelovi normalne crijevne flore i prisutni su u svih ljudi od rane dobi.

Neke od tih živih aktivnih bakterija već se stoljećima upotrebljavaju u hrani poput jogurta, salama, sira, umaka od soje i kiselog kupusa, a razne kulture već gotovo isto tako dugo hvale njihovu potencijalnu zdravstvenu korist.

Početkom 20. stoljeća znanstvena istraživanja koncentrirala su se na laktobacile koji se mogu pronaći u mliječnim proizvodima, poput bakterije Lactobacillus acidophilus. Prije otprilike dvadeset godina započet je intenzivan rad na prepoznavanju svojstava mnogih pojedinih sojeva bakterija, a danas je znanstveno dokazan pozitivan utjecaj živih aktivnih bakterija na imunosni i probavni sustav.

Općenito, prirodna crijevna flora živi u uravnoteženom skladu s nama, no tu osjetljivu ravnotežu mogu narušiti mnoge stvari – dijeta, okoliš, toksini, antibiotici (koji ubijaju i dobre i loše bakterije bez razlike) itd.

Razvili smo BioGaiu® kako bismo vama i vašoj obitelji pomogli dopuniti žive aktivne bakterije koje čine unutarnju floru.


Zdravstvena korist


Jeste li znali da se 80 % našega imunosnog sustava nalazi u tkivima unutar probavnog trakta i oko njega? Tu nas onih 400 do 500 različitih vrsta mikroorganizama koji čine našu normalnu floru brane od štetnih bakterija tako što sprečavaju da se one razmnožavaju i uzrokuju bolesti.


U savršenom svijetu dodaci poput BioGaie
® bili bi nepotrebni.

Svoje prve doze mikroorganizama dobili bismo tijekom rođenja i iz majčina mlijeka, jeli bismo prirodno fermentiranu hranu pripremljenu polako na tradicionalan način i živjeli bismo prirodnim životom. Tada bismo možda svoju crijevnu ravnotežu mogli uzimati zdravo za gotovo.

Međutim, u našem brzom industrijaliziranom svijetu ljudski probavni trakt svaki dan bombardiraju alergeni, kemikalije i potencijalno štetne bakterije iz hrane i pića. Uz to bolesti, antibiotici i drugi lijekovi, promjene u prehrambenim navikama ili mnogi životni stresovi mogu narušiti ravnotežu naše probavne flore i štetnim bakterijama dati mogućnost da bujaju.

Zbog toga smo razvili BioGaiu®. BioGaia® je asortiman dodataka sa živim aktivnim bakterijama koji se oslanja na djelovanje posebnog i dokazanog soja bakterije Lactobacillus reuteri pod nazivom L. reuteri Protectis.

 

BioGaia® nam omogućuje uvođenje posebno odabranih živih aktivnih bakterija u naša tijela, za koje je klinički dokazano da igraju važnu ulogu pri branjenju i čuvanju našega zdravstvenog stanja.